Klassisk Semla Med Egen Mandelmassa

Dessert

Ingredients

Grundrecept semlor

1/4 pkt jäst (12,5 g)

75 g smör

2 dl mjölk

1 ägg

3 msk strösocker

1/2 krm salt

6 dl vetemjöl + 1/2 dl till utbakningen

1/2 tsk malen kardemumma

1 tsk bakpulver


Fyllning

inkråm från bullarna

150 g mandelmjöl

1 dl strösocker

4-6 msk mjölk


Till garnering

3-4 dl vispgrädde

florsocker

Directions

Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1/2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.

Blanda resten av mjölet (1 1/2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Värm ugnen till stora och mellan- stora bullar på 200 grader, till små på 225 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet (cirka 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med mandelmjöl och socker. Tillsätt mjölken i omgångar och blanda ihop.

Fördela fyllningen i bullarna

Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick vispad grädde i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.